ФОРМУВАННЯ РАДЯНСЬКОЇ СИСТЕМИ МОРСЬКОЇ ОСВІТИ (1922-1941) - Ляшкевич А. І., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті описано формування системи морської освіти за часів радянської влади. Використовуючи матеріали опрацьованих історичних та архівних джерел, проаналізовано організацію освітнього процесу Херсонського робітничого технікуму водного транспорту (пізніше Херсонського морського технікуму). Для більш глибокого розуміння теми статті створено історичну довідку про події того періоду, де зазначено що в 1922 Рада Праці та Оборони створила в системі Наркомату шляхів сполучення державні пароплавства, серед яких було й Чорноморсько-Азовське, а загальне керівництво їх діяльністю здійснювало Центральне правління Держторгфлоту. У 1924 р. було створено єдину торгово-транспортну організацію, яка об’єднала транспортні судна, що належали різним наркоматам, відомствам та акціонерним товариствам, у тому числі з іноземним капіталом. Тоді й було започатковано основи централізованого управління морським транспортом як єдиною галуззю народного господарства, до інфраструктури якої увійшли не лише судна, порти та судноремонтні заводи, а й навчальні заклади.Для більш повного розуміння формування морської освіти в означений період охарактеризовано етапи її розвитку, підходи до підготовки морських спеціалістів різного профілю для забезпечення економічних потреб країни, з урахуванням особливостей географічного розташування південного регіону. Звертається увага на структурі навчальних планів із зазначенням блоків та дисциплін, що були обов’язковими для вивчення. Цими питаннями займалася Рада Дніпровських навчальних закладів, до якої увійшли представники Херсонського технікуму, Олешківської та Голопристанської морехідних шкіл.У дослідженні подаються біографічні відомості випускників технікуму радянського періоду,  серед яких також були судноводії та судномеханіки рибопромислового флоту. Тому в статті стверджується, що  розвиток системи морської освіти в той час здійснювався в горизонтальній площині.