ДЖЕРЕЛЬНА БАЗА РОЗВИТКУ ІНШОМОВНОЇ ПІДГОТОВКИ ЗДОБУВАЧІВ ТЕХНІЧНИХ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ (40-ВІ РОКИ ХХ – ПОЧАТОК ХХІ СТОЛІТТЯ) - Сотер М. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
Статтю присвячено джерельній базі розвитку іншомовної підготовки здобувачів технічних закладів вищої освіти України (40-ві рр. ХХ – початок ХХІ ст.). На основі аналізу розвитку іншомовної підготовки здобувачів цього періоду з урахуванням результатів наукових досліджень учених умовно джерельну базу дослідження було розподілено на шість основних груп – нормативно-правові акти; архівні матеріали; навчальні плани, програми, підручники, посібники, навчально-методичні посібники, словники, довідники, методичні рекомендації; наративні джерела; періодичні видання та цифрові науково-інформаційні ресурси.Наголошено, що впорядкований комплекс нормативно-правових документів (1940-х років ХХ століття – початку ХХІ століття) дозволяє простежити еволюцію правового забезпечення вищої технічної освіти, показати особливості організації іншомовної підготовки та визначити закономірності трансформації її нормативно-правового середовища.Відзначено вагому роль для представлення змін у структурі та організації іншомовної підготовки в технічних закладах вищої освіти України третьої групи джерел, до яких віднесено навчальні плани, програми, підручники, посібники, навчально-методичні посібники, словники, довідники, методичні рекомендації, які видавалися впродовж 40-вих років ХХ – на початку ХХІ століття та дають можливість оцінити трансформацію іншомовної підготовки в технічних закладах вищої освіти.Подальші наукові дослідження ми вбачаємо в аналізі трансформацій нормативно-правового регулювання іншомовної підготовки в технічних закладах вищої освіти України (40-ві рр. ХХ – початок ХХІ ст.).