СОЦІОКУЛЬТУРНА ДІЯЛЬНІСТЬ ШКІЛЬНИХ БІБЛІОТЕК У ЗБЕРЕЖЕННІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПАМ’ЯТІ: УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКІ КОРЕЛЯЦІЇ - Чух Г. П. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2026)
У статті висвітлено питання можливостей соціокультурної діяльності шкільних бібліотек у збереженні національної пам’яті, української ідентичності та патріотичних цінностей, формування культури міждержавного добросусідства на основі українсько-польських кореляцій.На основі статистичних даних з відкритих джерел зроблено висновок про потребу переформатування діяльності шкільних бібліотек, оскільки саме цей підрозділ закладу освіти може функціювати не лише як книгозбірня чи інформаційний центр, а як інституція національної пам’яті, де поєднання наукового підходу (робота з фактами) та художньої рефлексії (робота з образом) закладає основу для стійкої ідентичності та патріотичної самосвідомості учнівської молоді. У статті наведено рекомендації щодо організації такої роботи з урахуванням українсько-польських кореляцій.Запропоновані в статті практичні рішення організації роботи шкільної бібліотеки слугуватимуть формуванню навичок медіагігієни та критичного мислення через аналіз історичних джерел. Збереженню національної пам’яті, української ідентичності та патріотичних цінностей сприятимуть такі форми роботи: бібліографічний огляд літератури, що тривалий час була заборонена тоталітарними режимами та її інтеграція в освітній процес; організація дискусійних платформ і круглих столів, де учні можуть обговорювати складні питання національної історії, спираючись на верифіковані джерела; участь у загальнодержавних акціях пам’яті та локальних краєзнавчих проєктах патріотичного спрямування; використання художньої спадщини та сучасної воєнної лірики як інструмента емоційно-ціннісного впливу на свідомість школярів; співпраця з музеями, архівами та громадськими організаціями для створення спільних проєктів, популяризації виставок національної пам’яті, спрямованих на виховання активної громадянської позиції.