ОСОБЛИВОСТІ ПСИХОМОТОРНОГО РОЗВИТКУ ДІТЕЙ З ІНДИВІДУАЛЬНИМИ ТРАЄКТОРІЯМИ СТАНОВЛЕННЯ - Плачинда Т. С. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті обговорюються особливості психомоторного розвитку дітей з індивідуальними потребами, зокрема з розладами аутичного спектру. Зазначається, що таких дітей з кожним роком народжується більше, і дані щодо кількості дітей зі спектром аутизму, які наразі наявні, можуть бути заниженими, ураховуючи нерівномірний доступ до фахівців, недостатню кількість кваліфікованих діагностичних центрів і вплив воєнних дій на можливості спостереження за дітьми в Україні зокрема.Наголошується, що серед ключових аспектів розвитку дітей з розладами аутичного спектру вагоме місце посідає психомоторна сфера, позаяк вона суттєво впливає на навчальну діяльність, соціальну адаптацію та формування самостійності. Схарактеризовано основні компоненти психомоторного розвитку дітей зі спектром аутизму, зокрема: груба моторика, дрібна моторика, сенсомоторна інтеграція, стереотипні рухи тощо. Аналіз і систематизація наукових джерел підтверджує важливість психомоторного розвитку означених дітей, адже від рівня сформованості психомоторних умінь залежить не лише здатність дитини опановувати базові побутові та навчальні навички, а й можливість ефективно взаємодіяти з навколишнім середовищем. Підкреслюється, що психомоторні порушення дітей зі спектром аутизму можуть виявлятися у вигляді труднощів із плануванням рухів, координацією, регуляцією м’язового тонусу, сенсорними дисфункціями, стереотипіями тощо. Водночас правильне розуміння природи цих особливостей є важливим для побудови індивідуалізованих корекційно-розвивальних програм. Акцентується на потребі подальших досліджень у напрямку поглибленого вивчення психомоторного розвитку дітей зі спектром аутизму, а також розроблення науково обґрунтованих програм фізичного виховання, спрямованих на підтримку їхньої успішної соціалізації та покращення якості життя.