ГЛОБАЛЬНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ ТА ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ: СИНЕРГІЯ В ОСВІТІ - Совач К. О. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті здійснено теоретичний аналіз ефективності інтеграції штучного інтелекту (ШІ) у викладання іноземної мови, зокрема англійської, для здобувачів вищої освіти. Актуальність дослідження зумовлена потребою подолання проблем традиційного навчання, як-от низька мотивація, обмеженість навчального часу та відсутність кореляції між мовною підготовкою й майбутньою професійною діяльністю здобувачів.Обґрунтовано, що ШІ є інноваційним інструментом для індивідуалізації та персоналізації освітнього процесу, що сприяє системному формуванню глобальної компетентності. На основі аналізу наукових джерел виокремлено ключові напрямки застосування ШІ в освіті, що охоплюють використання інтерактивних платформ, чат-ботів, ігрових симуляцій та адаптивного навчання.Установлено, що інтеграція ШІ в освітній процес забезпечує системність і цілеспрямованість навчання, релевантність навчального контенту через інтеграцію глобальних проблем, розвиток навичок XXI століття, включаючи критичне мислення та міжкультурну комунікацію, підготовку здобувачів до ефективної професійної та міжкультурної взаємодії, підвищення мотивації через гейміфікацію та персоналізовані завдання. Окреслено, як інструменти ШІ можуть бути імплементовані у вісім стратегій підвищення глобальної компетентності. Зроблено висновок, що ШІ постає каталізатором, який дозволяє трансформувати викладання іноземної мови, роблячи його більш динамічним, актуальним та глибоко інтегрованим у контекст реального світу. Перспективи подальших досліджень вбачаються у вивченні специфіки навчання здобувачів немовних спеціальностей професійноорієнтованої лексики з використанням ШІ.