ІМПЛЕМЕНТУВАННЯ ЦИФРОВИХ ОСВІТНІХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОФЕСІЙНУ ПІДГОТОВКУ ПЕДАГОГІВ КРАФТОВОГО ВИРОБНИЦТВА: ВІД МОДЕЛЮВАННЯ ДО ПРАКТИКИ - Бурак В. Г. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті обґрунтовано теоретико-методичні засади й розроблено методичні рекомендації щодо поєднання цифрової компетентності, інноваційних педагогічних методів і технологічноорієнтованого змісту навчання з метою забезпечення готовності майбутніх педагогів ефективно діяти в умовах цифрової трансформації освіти та сталого розвитку харчових і крафтових виробництв. Здійснено аналіз сучасних наукових підходів до формування цифрової компетентності педагогів, визначено її місце як базового елементу професійної майстерності викладача у XXI столітті. Обґрунтовано доцільність інтеграції цифрових освітніх платформ, хмарних сервісів, штучного інтелекту й імерсивних технологій (VR, AR) в освітній процес задля підвищення ефективності професійної підготовки майбутніх фахівців. Запропоновано практичні механізми реалізації інноваційних педагогічних методів – проєктного, кейс-методу, гейміфікації, бізнес-симуляцій – у поєднанні з технологічноорієнтованим змістом навчальних дисциплін. Акцентовано увагу на тому, що цифрова трансформація професійної освіти вимагає володіння цифровими інструментами, розвитку критичного, системного й інженерного мислення, здатності до адаптації в умовах швидких технологічних змін. Підкреслено, що формування цифрово-інноваційної компетентності майбутніх педагогів крафтового виробництва є ключовим чинником підготовки фахівців нового покоління, спроможних забезпечити конкурентоспроможність української освіти і виробництва в глобальному цифровому середовищі. Визначено педагогічні умови реалізації означеного процесу, зокрема інтеграцію міждисциплінарних знань, поєднання теоретичного й практичного компонентів підготовки, а також створення цифрового освітнього середовища, орієнтованого на самостійність і творчість студентів. У статті запропоновано напрямки подальших досліджень, пов’язані з моделюванням процесу формування цифрово-інноваційної компетентності, оцінюванням ефективності використання цифрових педагогічних технологій у професійній освіті й розробленням системи показників готовності педагогів до цифрових перетворень у сфері крафтового виробництва.