ФОРМУВАННЯ ЛІТЕРАТУРОЗНАВЧОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ЯК ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНИЙ КОНТЕКСТ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ СУЧАСНОЇ ОСВІТИ - Розман І. І. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті розглядається проблема формування літературознавчої компетентності як складного психолого-педагогічного феномену в умовах цифровізації сучасної освіти. Зазначено на трансформації освітнього простору під впливом цифрових технологій. Акцентовано увагу на тому, що характер навчально-пізнавальної діяльності здобувачів освіти, способи роботи з художнім текстом і моделі педагогічної взаємодії істотно змінюються. Наголошено, що літературознавча компетентність інтерпретується як інтегративне утворення, яке поєднує знання з теорії та історії літератури. Зауважено, що вміння аналізу й інтерпретації художнього тексту належить до площини рефлексивного осмислення літературного явища.У дослідженні обґрунтовується психолого-педагогічна природа літературознавчої компетентності, яка формується в процесі активної пізнавальної діяльності, діалогу, співтворчості та емоційно-ціннісного переживання художнього тексту. У статті особливу увагу приділено ролі цифрових освітніх ресурсів, мультимодальних текстів, інтерактивних платформ і візуалізацій як чинників, що розширюють інтерпретаційні можливості здобувачів освіти та стимулюють мотивацію до читання. Наголошено, що такий вид діяльності сприяє розвитку критичного й образного мислення здобувачів.Доведено, що ефективне формування літературознавчої компетентності в цифровому середовищі можливе за умови поєднання технологічних інновацій із психолого-педагогічними принципами гуманістичної, діалогічної та компетентнісноорієнтованої освіти.Цифровізація розглядається не як самоціль, а як засіб створення умов для глибшого розуміння художнього тексту.