ІСТОРИЧНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ ГАЛУЗІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В КОНТЕКСТІ СВІТОВОЇ МЕДИЦИНИ - Маруш І. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті досліджено історичні аспекти розвитку професійної підготовки медиків, зокрема лікарів. Авторкою наголошено, що сучасна фахова підготовка спеціалістів галузі «Охорона здоров’я» орієнтована на реалізацію ключових завдань сучасної медичної освіти, що передбачають усебічний розвиток особистості майбутнього спеціаліста, зокрема формування громадянської свідомості, відповідальності, ініціативності, самостійності та професійної зрілості.У статті розглянуто різні історичні періоди розвитку суспільства – від первісного ладу до Нового часу – та проаналізовано медичні досягнення цих періодів щодо надання медичної допомоги фахівцями-медиками різних спеціальностей. Зокрема наголошено, що базою для професійної медицини були здобутки народної медицини попереднього історичного періоду, що сприяло поступовому формуванні розуміння етіології захворювань і методи їх лікування відповідно до загального прогресу та змін у світоглядних установках тогочасного суспільства. Авторкою досліджено, що розвиток медичної справи в кожний історичний період мав специфічні риси, зумовлені соціально-економічними та географічними чинниками.У статті зазначено, що вже в Середньовіччі з’явилися перші медичні школи, де готували фахівців-медиків, проте до становлення наукового підходу в підготовці медиків пройде ще декілька століть, але через війни та схоластичні напрямки значення фундаментальних наук ще тривалий час буде невизнаним. Авторкою наголошено на численних відкриттях медичної науки XIX століття, які стали основоположними для нових підходів до професійної підготовки фахівців галузі охорони здоров’я, розмежували фундаментальну та клінічну медицину й зумовили новий підхід у підготовці майбутніх фахівців.