ВИСВІТЛЕННЯ ПРОБЛЕМИ ОСВІТИ РОМСЬКИХ ДІТЕЙ НА ЗАКАРПАТТІ В 1991–2020 РР. У ДИСЕРТАЦІЙНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ - Савватєєв Є. Ю. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті здійснено огляд та проаналізовано дослідження, присвячені проблематиці освіти ромських дітей на Закарпатті в період незалежності України. Проаналізовано низку дисертаційних робіт, у яких розкриваються соціокультурні, освітні, правові та інституційні аспекти становища ромського населення в регіоні. Окрему увагу приділено працям таких дослідників, як: О. Бєліков, О. Добош, М. Зан, Н. Зіневич, О. Кухарчук, Т. Молнар, О. Фізеші, які з різних наукових позицій висвітлюють складну ситуацію в галузі освіти ромів, окреслюють динаміку змін й основні труднощі в процесі інтеграції ромських дітей у загальноосвітню систему. Проаналізовано статистичні дані, які вказують на стабільно низький рівень освіти серед ромського населення, а також розглянуто соціальні чинники, що впливають на доступ до освіти, зокрема ранні шлюби, економічну нестабільність, багатодітність, міграційні процеси, а також стійкі міжетнічні упередження. У статті згадано роль ромських культурно-просвітницьких організацій («Рома», «Романі Яг», «Амаро Дром») у створенні альтернативних форм освіти – недільних шкіл, дошкільних закладів, гуртків, класів підготовки до вступу до закладів вищої освіти. Перераховано системні проблеми, серед яких — відсутність підготовки вчителів до роботи в міжкультурному середовищі, сегрегація в освітніх закладах, брак методичних розробок з викладання ромською мовою, відсутність сталої державної політики у сфері інклюзивної освіти, недостатній рівень залученості батьків до освіти дітей. Аналізовані дослідження також порушують питання образу ромів у масовій свідомості, що відображає глибоку соціальну дистанцію та дискримінацію, які стають перешкодою в реалізації освітніх прав.