ДОСВІД ВИКОРИСТАННЯ ЦИФРОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ В УМОВАХ ВИЩОГО ВІЙСЬКОВОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ - Іванченко Є. А.; Шагова О. Ю.; Пастернак І. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті розглянуто використання цифрових інструментів крізь призму особливостей організації освітнього процесу в умовах вищих військових навчальних закладів та репрезентовано досвід авторів у використанні зазначених інструментів під час підготовки та проведення навчальних занять із курсантами різних спеціальностей із урахуванням можливості публічного подання інформації. Проаналізовано можливість використання різноманітних сервісів, платформ, віртуальних лабораторій, інтерактивних вікторин, опитувальників тощо у професійній підготовці майбутніх офіцерів. Наголошено особливості використання зазначених інструментів з огляду на специфіку освітнього процесу у вищих військових навчальних закладах: змінна кількість годин на вивчення дисциплін протягом тижня, переривання освітнього процесу з приводу незапланованих відряджень майбутніх офіцерів чи заходів, на які залучаються здобувачі освіти, постійна відсутність частини особового складу на заняттях у зв’язку із несенням служби, постійна зміна місця проведення локацій тощо. Подано результати опитування курсантської спільноти щодо використання цифрових інструментів в освітньому процесі, які засвідчили потребу стейкхолдерів у розширені поля застосування зазначених інструментів для професійної підготовки військових. Особистий досвід авторів показав, що ефективними зарекомендували себе ігрові симулятори, платформа дистанційного навчання Moodle, засоби зворотного зв’язку. Активно впроваджується нове спеціалізоване програмне забезпечення для планування, розрахунку та орієнтування на місцевості. Подальші розвідки будуть спрямовані на виокремлення та ранжирування цифрових інструментів, планується підготовка методичних матеріалів та інструкцій щодо використання зазначених цифрових інструментів як для здобувачів освіти, так і для колег – науково-педагогічних працівників.