РОЗВИТОК ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ВИКЛАДАННЯ У ФАРМАЦЕВТИЧНІЙ ОСВІТІ УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ЦИФРОВИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ (ПЕРША ЧВЕРТЬ ХХІ СТОЛІТТЯ) - Кохановська О. В., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті проаналізовано розвиток і сучасні тенденції цифрової трансформації фармацевтичної освіти в контексті глобальних проблем і технологічних змін у першій чверті ХХІ століття. Визначено, що впровадження інноваційних технологій є ключовою умовою підвищення якості професійної підготовки майбутніх фармацевтів, формування їх цифрової та професійної компетентності, розвитку критичного мислення й практичних умінь. Показано, що процес диджиталізації освітнього середовища охоплює не лише технічне оновлення, а й переосмислення педагогічних підходів, зміщення акцентів від репродуктивного навчання до інтерактивного, персоналізованого та компетентнісного.На основі аналізу наукових джерел і практичного досвіду медико-фармацевтичних закладів освіти схарактеризовано інноваційні освітні технології, серед яких – змішане навчання, симуляційні платформи, гейміфікація, використання VR/AR-технологій та інтерактивних лабораторій (Labster, ChemCollective, Pharmacy Simulator тощо). Розкрито їхній потенціал у забезпеченні доступності, гнучкості та якості освітнього процесу. Обґрунтовано, що ефективна цифрова трансформація фармацевтичної освіти потребує цілісної стратегії, спрямованої на розвиток цифрової компетентності викладачів, оновлення інфраструктури, упровадження адаптивних LMS-систем і створення авторських електронних курсів.Наголошено, що в контексті розвитку інноваційних технологій у першій половині ХХІ століття сьогодні цифровізація сприяє формуванню нової освітньої філософії, у центрі якої – активний, свідомий, технологічно компетентний здобувач освіти. Результати дослідження підтверджують, що інноваційні цифрові технології є каталізатором підвищення ефективності фармацевтичної підготовки, інтегруючи міждисциплінарні знання, практичні навички та цінності професійної етики. Запропоновано стратегічні орієнтири розвитку цифрової фармацевтичної освіти, серед яких – системність, неперервність, доказовість і орієнтація на потреби сучасного студента.