СИСТЕМА ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ: ФІЗКУЛЬТУРНО-СПОРТИВНИЙ НАПРЯМ - Болотникова Т. Г., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті проаналізовано українську систему позашкільної освіти. Виявлено й обґрунтовано складові системи освіти, серед яких окрім позашкільної виокремлюють дошкільну, загальну середню, вищу освіту та освіту дорослих, а також систему, мету й завдання, класифікацію та напрямки позашкільної освіти. Названо й органи державного управління позашкільною освітою.У роботі розкрито рівні взаємозв’язку фізкультурно-спортивного напрямку з іншими (скаутський рух, військово-патріотичний напрямок, оздоровчий, туристично-краєзнавчий).Авторкою представлено дані про вітчизняних і зарубіжних науковців, які висвітлювали питання позашкільної освіти, серед яких – В. Берека, О. Биковська, А. Бойко, О. Євладова, Т. Крекотень, А. Корнієнко, О. Литовченко, О. Липецький, Г. Пустовіт, Є. Смольников, Т. Сущенко, Т. Цвірова.Акцентовано, що позашкільна освіта відіграє важливу роль у всебічному розвитку особистості, допомагаючи формувати корисні навички, патріотизм і соціальну адаптацію. Позашкілля є доповненням до шкільної освіти, яка надає дітям та молоді можливість розвивати свої таланти, здобувати нові знання й навички, а також активно брати участь у громадському житті. Також позашкільна освіта сприяє розвитку «м’яких навичок», комунікативних умінь, критичного мислення, емоційного інтелекту та креативності.Зазначено, що сьогодні постає нагальна потреба в переосмисленні системи позашкільної освіти на основі попереднього досвіду, адже в сучасних кризових умовах, зокрема через онлайн-навчання, спричинене активними бойовими діями на більшості території України, порушення навчального процесу через ракетні загрози, дефіцит кадрів та недостатнє фінансування, під загрозою перебуває загалом процес гармонійного розвитку особистості.Серед перспективних напрямків подальших досліджень авторка вбачає аналіз державної підтримки позашкілля, особливостей модернізації позашкільних установ, шляхи підвищення престижу педагогів позашкільного профілю та залучення громадськості до розвитку позашкільного сектору.