НАВЧАННЯ З ПИТАНЬ ВОЄННИХ НЕБЕЗПЕК У БАЗОВІЙ СЕРЕДНІЙ ОСВІТІ - Заплатинський В. М., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті викладено результати аналізу змісту та обсягу тематики з питань воєнних небезпек у соціальній та здоров’язбережувальній освітній галузі. Питання воєнних небезпек, їх попередження, запобігання, подолання та усунення наслідків включено до програми предмету «Основи здоров’я» та до модельних програм інтегрованого курсу «Здоров’я безпека та добробут» які замінюють предмет «Основи здоров’я» в межах упровадження концепції «Нова українська школа». У статті представлено порівняльний кількісний та якісний аналіз рекомендованої тематики щодо воєнних небезпек у програмі предмета «Основи здоров’я» (2022) та модельних програмах інтегрованого курсу «Здоров’я безпека та добробут» для 5-6 класів та 7-9 класів. Усього проаналізовано сім модельних програм. Результати аналізу дозволяють зробити висновок про потребу системного, комплексного підходу до вивчення воєнних небезпек, упровадження мінімального обсягу тематики, яка була б погоджена з усіма зацікавленими структурами, зокрема Міністерством оборони України, Міністерством охорони здоров’я, Державною службою надзвичайних ситуацій. Такий підхід сприятиме розробленню конкретних напрямків управління навчанням воєнних небезпек.Окреслено, що подальші дослідження будуть пов’язані з аналізом нових тенденцій у системі середньої освіти, так чи інакше пов’язаних із небезпеками, зокрема воєнними. Важливою частиною подальших досліджень буде аналіз підручників та інших матеріалів щодо обсягу та змісту тематики воєнних небезпек. Важливим є питання реальної кількості часу, який потрібен для формування компетенцій, що ототожнюються з воєнними небезпеками, їх попередженням, запобіганням, подоланням та усуненням наслідків. Опанування цих питань в умовах війни є життєво важливим для учасників освітнього процесу та всіх жителів України.