ВИКОРИСТАННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ ТЕРМІНОЛОГІЇ У ДОСЛІДЖЕННЯХ БЕЗПІЛОТНИХ ПОВІТРЯНИХ СУДЕН - Коваленко О. М.,; Кан О. Ю., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2025)
У статті розглядається важливість стандартизованої англомовної термінології, пов’язаної з безпілотними повітряними судами (БПС), з акцентом на їхнє зростаюче застосування в галузях землеустрою та геодезії. Із розвитком технологій БПС та їх інтеграцією у геопросторові практики потреба у чіткому й послідовному термінологічному апараті, що стає критично важливою для ефективної комунікації між фахівцями, регуляторами, освітянами та перекладачами.У статті висвітлено міжнародні ініціативи зі стандартизації термінології БПС, зокрема документи NATO STANAG 4671, ASTM F3322 та ISO/TC 20/SC 16, що визначають базові основи для забезпечення сумісності та безпеки.Дослідження аналізує виклики, пов’язані з відсутністю уніфікації термінів, розбіжностями між галузевими поняттями, труднощами перекладу та етичними питаннями, які можуть ускладнювати міждисциплінарну та міжкультурну взаємодію. Наголошується на необхідності міжнародної співпраці у створенні багатомовних глосаріїв і термінологічних баз даних, які мають бути точними, доступними та постійно оновлюваними відповідно до технологічного прогресу.Особлива увага приділяється ролі освіти у формуванні термінологічної компетентності. Інтеграція англомовної термінології БПС в навчальні програми з землеустрою та геодезії підвищує здатність студентів працювати в міжнародному середовищі, розуміти технічну документацію та брати участь у глобальних проєктах. Запропоновано використання проєктно-орієнтованого навчання та програмного забезпечення, такого як Pix4D і DJI Terra, для поєднання теорії з практикою.Загалом стаття обґрунтовує необхідність гармонізованої та етично виваженої термінології БПС як засобу задля підтримки сталого використання земель, професійної підготовки та міжнародної співпраці.