ПІДГОТОВКА ПЕДАГОГІВ ЗАКЛАДІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНО-ЕМОЦІЙНОГО РОЗВИТКУ І НАВЧАННЯ В СИСТЕМІ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ - Швед Г.В., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
Статтю присвячено висвітленню теоретичних і практичних аспектів підготовки педагогів закладів дошкільної освіти до реалізації соціально-емоційного розвитку й навчання в системі післядипломної освіти. Представлено теоретичний аналіз аспектів соціально-емоційного розвитку крізь призму Базового компоненту дошкільної освіти як державного стандарту дошкільної освіти та в контексті співпраці з міжнародними науковими інституціями, що опікуються зазначеними питаннями у процесі своєї діяльності. Здійснено обґрунтування актуальності проблеми розвитку соціально-емоційних навичок у дітей дошкільного віку під час розвитку життєвої компетентності в різних видах діяльності. Уточнено особливості зміцнення та підтримки психосоціального благополуччя в дітей дошкільного віку, що є пріоритетом для педагогів закладів дошкільної освіти в часи війни.Наведено характеристику спецкурсів та модулів з упровадження ігрових та діяльнісних методів навчання, які включено в освітні програми підвищення кваліфікації закладів післядипломної педагогічної освіти, як-от: «Педагогіка гри у закладах дошкільної освіти», «Благополуччя дітей і педагогів: дієві інструменти та практики психосоціальної підтримки», а також є складовими цілісної екосистемної підготовки педагогів закладів дошкільної освіти в умовах сучасних викликів. Розглянуто роль гри у розвитку соціально-емоційних навичок дітей дошкільного віку, розбудові психологічно безпечного освітнього середовища та залучення батьків до соціально-емоційного розвитку дітей, а також підтримки благополуччя дітей у надзвичайних умовах життя, зокрема в умовах війни.Перспективи подальших наукових пошуків полягають у вивченні питання практичного використання педагогами закладів дошкільної освіти матеріалів «Програми соціально-емоційного розвитку і навчання дітей «Peppy Pals» («Веселі Друзі»)» у процесі взаємодії з дітьми дошкільного віку.