ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ: ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ (НА МАТЕРІАЛІ КІНОДИСКУРСУ) - Главацька Ю. Л., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті продемонстровано практичне впровадження в освітній процес однієї з педагогічних умов (предметно-мовне інтегроване навчання), яка забезпечує формування комунікативної компетенції здобувачів ЗВО на заняттях з іноземної мови. Зазначається, що предметно-мовне інтегроване навчання іноземної мови сприяє підвищенню мотивації здобувачів до її вивчення, послідовності в оволодінні іноземною мовою задля вирішення конкретних комунікативних завдань, засвоєнню певних мовних структур, розширенню словникового запасу, збагаченню мовного та культурного кругозору. Доводиться, що предметно-мовне інтегроване навчання – це складне явище, що включає чотири компоненти – зміст, комунікацію, пізнання та культуру. Пропонуються методологічні поради щодо впровадження автентичного англійськомовного кінодискурсу в освітній процес. Фільми – це дуже ефективний засіб вивчення англійської мови, а їхні переваги для викладання англійської мови професійного спрямування можна проаналізувати з різних точок зору. У центрі уваги лінгвопрагматичні та лінгводидактичні особливості сучасного англійськомовного кінодискурсу. Матеріал дослідження представлений однією зі сцен серіалу Пітера Моргана «Корона». Розглянуто лексичний аспект (підготовка здобувачів до сприйняття нової лексики), який передбачає певний мозковий штурм лексичних одиниць, що зустрічаються в обраній сцені. У статті увагу закцентовано на трьох лексичних одиницях, продемонстровано способи їхнього запам’ятовування – базові вправи для всіх рівнів здобувачів, обговорення цитат, обговорення лінгвокультурного компоненту тощо.Подальший аналіз лексичного аспекту інших сцен автентичного кінофільму «Корона» та створення окремих комунікативних вправ допоможе вдосконалити роботу над формуванням комунікативної компетенції здобувачів вищих навчальних закладів із метою розширення культурного та мовного світогляду здобувачів.