СУТНІСТЬ ТА ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛЬНО-ЕМОЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - Жулінська Г. М., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
Статтю присвячено актуальності інтеграції соціально-емоційного навчання (СЕН) як важливого складника сучасної освітньої системи в умовах неоіндустріального розвитку суспільства. Наголошується, що впровадження СЕН спрямоване на всебічний розвиток особистості, її соціальну адаптацію, формування навичок критичного мислення, емпатії, комунікації та здатності ухвалювати зважені рішення.У роботі здійснено аналіз напрацювань вітчизняних і міжнародних науковців, таких як Джозеф Дурлак, Роджер Вайсберг, Андреас Шляйхер, Олександр Елькін, а також наведено приклади реалізації програм із розвитку соціально-емоційних навичок у межах реформи «Нова українська школа». У статті окреслено основні структурні елементи соціально-емоційного навчання – самоусвідомлення, самоуправління, соціальну свідомість, побудову стосунків й ухвалення відповідальних рішень.Досліджено вплив СЕН на соціально-емоційний і академічний розвиток учнів, їхню успішність, соціальну інтеграцію та загальний стан здоров’я. Наведено аналіз ефективності програм, таких як «Соціально-емоційне й етичне навчання», «Лідер у мені» та інших. Відзначено вагому роль учителя як фасилітатора соціальних взаємодій. Підкреслено важливість групових та індивідуальних форм роботи з учнями та ученицями. Особливу увагу приділено компетенціям, що формуються завдяки СЕН, їхньому впливу на емоційну грамотність, стійкість до стресових ситуацій та здатність вирішувати конфлікти. Підкреслено потенціал програм, орієнтованих на ненасильницьке спілкування, позитивний ефект СЕН щодо зниження булінгу та запобігання професійному вигоранню педагогів.У статті запропоновано подальші напрямки впровадження СЕН у шкільне середовище через розроблення інноваційних методичних підходів, систем оцінювання та інтеграцію в освітні стандарти, які відповідають сучасним суспільним викликам.