МОДЕЛЬ РЕГІОНАЛЬНОЇ МЕРЕЖІ STEM-ЦЕНТРІВ ЯК ОСНОВА РОЗВИТКУ STEM-ОРІЄНТОВАНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА - Шуляр В. І.,; Захар О. Г.,; Ліскович О. В., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті обґрунтовано модель регіональної мережі STEM-центрів для формування STEM-орієнтованого освітнього середовища в Миколаївській області. Розглянуто актуальну проблему розвитку STEM-освіти в умовах сучасних викликів, зокрема в контексті відновлення та модернізації освітньої системи України. Автори досліджують сучасний стан STEM-освіти в Україні, аналізують проблеми її впровадження та досвід інших країн. Авторами проаналізовано наукові публікації, методичні рекомендації щодо впровадження STEM-освіти в закладах загальної середньої та позашкільної освіти, результати опитування 158 вчителів природничо-математичного циклу закладів освіти Миколаївської області. Виявлено основні перешкоди впровадження STEM-освіти – відсутність сучасного обладнання, спеціалізованих лабораторій, методичних матеріалів та недостатня підготовка вчителів. Визначено ключові компоненти STEM-центрів – нормативний, просторово-предметний, науково-методичний, організаційний, науково-дослідний та результативний. Кожен компонент має чітко визначене змістове наповнення та функції. Авторами запропоновано трирівневу структуру регіональної STEM-мережі, що включає обласний STEM-центр, районні STEM-центри та шкільні STEM-лабораторії. Запропоноване рішення базується на створенні гнучкої системи співпраці між освітніми закладами та інституціями, децентралізації управління STEM-освітою, ефективному використанні ресурсів, горизонтальній і вертикальній комунікації між учасниками освітнього процесу, створенні гнучкої та адаптивної системи підтримки впровадження технологічних освітніх інновацій, ураховуючи місцеві особливості та потреби різних громад. Зазначена моделі сприятиме розвитку дослідницьких компетенцій учнів, підвищенню якості природничо-математичної освіти та інноваційному розвитку регіону.