ХУДОЖНЬО-ЕСТЕТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ ЖИТТЄВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ - Примакова В. В.,; Сліпіч Ю. В., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
Статтю присвячено розгляду проблеми розвитку життєвої компетентності представників молодого покоління, визначенню ролі художньо-естетичного розвитку особистості у вирішенні цього соціально-освітнього завдання. На основі аналізу науково-педагогічної літератури з цієї проблеми автори зосередилися на пошуку можливостей художньо-естетичної діяльності задля формування життєвої компетентності учнів у воєнний час та запропонували приклади оновленого змісту відповідної роботи в закладі позашкільної освіти, схарактеризували їх. У статті наголошено на потребі формування у дітей навичок саморегуляції для нормалізації психофізичного стану, досягнення збалансованості в емоційній сфері з урахуванням травматичного досвіду, набутого в складні часи.Уразливість емоційної сфери в дітей різних вікових груп виявляється по-різному, тому автори наполягають на важливості цілеспрямованої діяльності з підготовки педагогів до підвищення рівня емоційного інтелекту школярів.Потужним ресурсом, засобом, здатним позитивно вплинути на цей процес, уважають мистецтво. Художньо-естетичний розвиток дітей та підлітків має значний потенціал, коли відбувається не тільки у школах, але й у закладах позашкільної освіти за умови їх належного функціонування.Відповідно значної цінності набуває досвід роботи закладів позашкільної освіти мистецького напрямку. Автори роблять спробу розкрити можливості організації художньо-естетичної діяльності як засобу формування життєвої компетентності учнів у воєнний час на прикладі позашкільної діяльності Херсонського навчально-естетичного комплексу «Художня школа». У висвітленому досвіді схарактеризовано форми й методи, а також оновлений зміст діяльності закладу, застосовані в довоєнний і воєнний часи.