ВИКОРИСТАННЯ ПРОБЛЕМНОГО НАВЧАННЯ ТА СИТУАТИВНИХ ЗАВДАНЬ ПІД ЧАС ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ КОМАНДИРІВ РОЗВІДУВАЛЬНИХ ПІДРОЗДІЛІВ - Іванченко Є. А.,; Гамарський І. О., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті розглядаються питання підготовки командирів розвідувальних підрозділів в умовах війни в Україні, що призвела до змін у тактиці бойових дій, використанні новітніх технологій, озброєння тощо. Автори наголошують, що в нових умовах ведення гібридних воєн набуває важливості розвиток дослідницьких навичок у майбутніх командирів розвідувальних підрозділів через проблемне навчання, яке сприяє кращому засвоєнню інформації, розвитку критичного мислення та формуванню інтеграційної компетенції.На основі аналізу теоретичних і практичних розвідок установлено, що проблемне навчання включає створення ситуацій, які стимулюють розумову діяльність тих, хто навчається; виокремлено важливі для подальшої роботи аспекти проблемного підходу до підготовки майбутніх командирів розвідувальних підрозділів у вищих військових навчальних закладах – визначення рівня знань тих, хто навчається, створення ситуативних завдань, час і місце застосування таких ситуацій тощо.Авторами наголошено, що створення ситуативних завдань потребує детального планування та підготовки, включаючи проведення вхідного контролю знань майбутніх командирів, детальне планування занять та постійний супровід викладачем. Важливим аспектом є також час і місце застосування таких завдань, що вимагає відповідних тренінгів для викладачів.Основна увага авторів сконцентрована на презентації ситуативних завдань, які пропонується використовувати в підготовці майбутніх командирів розвідувальних підрозділів у вищих військових навчальних закладах, що дозволяє розвивати в курсантів навички критичного мислення та ухвалення рішень у складних ситуаціях.Таким чином, перспективним є вдосконалення підготовки майбутніх командирів розвідувальних підрозділів через оновлення концепції проблемного навчання, яка сприяє розвитку навичок аналізу ситуацій та ухвалення рішень в умовах невизначеності.