ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ПІДХІД ДО ПРОФЕСІЙНО-ПЕДАГОГІЧНОГО ПРОЄКТУВАННЯ ТА ДИЗАЙНУ (технологій навчання) - Гаврилюк М. В.,; Прусак В. Ф.,; Якимович Т. Д., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті проаналізовано та обґрунтовано технологічний підхід до професійно-педагогічного проєктування та дизайну. Розглянуто проєктування як складову педагогічної діяльності. Професійно-педагогічне проєктування трактується як самостійна поліфункційна педагогічна діяльність, що зумовлює створення нових або перетворення наявних умов освітнього процесу. Основними функціями професійно-педагогічного проєктування є соціально-освітня, навчальна, технологічна, виховна, розвивальна. Об’єкти проєктування: технологія, метод, зміст освіти, навчальна програма, навчальна програма, навчальний курс Засоби проєктування поділено на матеріальні (законодавчі акти, документація, технічні засоби, схеми, таблиці тощо) і теоретичні (загальні здобутки наукових досліджень, ключові теоретичні положення суміжних наук тощо). Виокремлено види проєктної діяльності - дослідницьку, аналітичну, прогностичну, перетворювальну, нормувальну. Етапами педагогічного проєктування є аналіз ситуації; генерування ідей, що сприяють вирішенню проблем, розроблення методології проєкту; визначення мети проєкту, оцінювання. Педагогічний дизайн є процесом проєктування та розроблення навчальної події за допомогою інформаційних та цифрових технологій, орієнтованої на досягнення запланованого результату кожним учасником освітнього процесу. Педагогічний дизайн у контексті технологічного підходу включає такі етапи: розроблення задуму; діагностичне завдання цілі; визначення складу та умов, що йдуть до новоутворення; узагальнення характеру педагогічної ситуації; динамічне структурування процесу, тобто розстановка в часі елементів, перебудування педагогічних засобів; продумування варіантів поведінки педагога; діагностика розвитку. Педагогічний дизайн переплітається з процесом проєктування та розроблення навчальної події за допомогою інформаційних та цифрових технологій, орієнтованих на досягнення запланованого результату кожним учасником освітнього процесу. На основі технологічного підходу визначається взаємозв’язок компонентів професійно-педагогічного проєктування та дизайну під час формотворення освітніх подій на прикладі розроблення навчального курсу.