ЕТАПИ РОЗВИТКУ МЕДІАОСВІТИ В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ ТА РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА: НОРМАТИВНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ (КІНЕЦЬ ХХ – ПОЧАТОК ХХІ СТ.) - Деренюк М. П. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У науковій статті схарактеризовано основні етапи розвитку медіаосвіти в закладах вищої освіти України та Республіки Польща кінця ХХ ст. – початку ХХІ ст., а саме: перший (1991-1999 рр.); другий (1991-2010 рр.); третій (2010-2016); четвертий (2016 – дотепер). Розглянуто особливості та обґрунтовано взаємозв’язок кожного з виділених етапів розвитку медіаосвіти в зазначений історичний період.Закцентовано увагу на нормативно-правовій базі розвитку медіаосвіти в Україні та Республіці Польща, а саме: на законах України «Про інформацію» (1992), Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» (1993), «Про національну програму інформатизації» (1998); Концепції впровадження медіаосвіти (2010, нова редакція – 2016) та ін.; у Республіці Польща – на законах «Про систему освіти» (1991), «Про радіо і телебачення» (1992), Постанові Сейму «Про побудову основ інформаційного суспільства в Польщі» (2000) та ін. Визначено тенденції та основні аспекти розвитку медіаосвіти в закладах вищої освіти України та Республіки Польща.Зроблено висновок, що в сучасному суспільстві медіаосвіта стає невід’ємною складовою освітнього процесу, оскільки медіа- та цифрові технології є не лише засобами комунікацій, але й важливими інструментами формування світогляду, критичного мислення та активного громадянства. Зазначено, що медіаосвіта спрямована на підвищення рівня медіаграмотності, що включає в себе розуміння різних медіаформатів, уміння працювати з цифровими інструментами та взаємодіяти у медіасередовищі. Ці навички стають особливо важливими в умовах постійного розвитку медіатехнологій та зміни способів сприйняття інформації.У зв’язку з цим дослідження та вдосконалення програм і методів медіаосвіти є важливим завданням, яке передбачає акцентуацію уваги на практичних навичках, аналізі медіаконтенту та розвитку медіаграмотності в суб’єктів освітнього процесу. Підтримка такого підходу сприятиме підготовці висококваліфікованих фахівців, здатних до ефективного використання медіа- та цифрових технологій задля досягнення освітніх, культурних та соціальних цілей. У свою чергу це дозволить забезпечити поступове адаптування до вимог сучасного інформаційного суспільства.