ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ПРАКТИЧНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ВЧИТЕЛЯ - Дерев’янко Д. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті представлено статистичні дані щодо кількості учнів, які нині навчаються за дистанційною, сімейною та змішаною формами здобуття освіти. Проаналізовано рівень кадрового забезпечення та педагогічного навантаження вчителів в умовах війни.Важливе значення в таких умовах має впровадження інформаційно-комунікаційних технологій не лише в процес шкільної освіти, а й у процес підготовки вчителів до викладання навчального матеріалу, представлення звітів своєї роботи, у процес їх професійного розвитку, оновлення інформації з навчальних предметів, адже без ґрунтовних знань і умінь швидко й якісно використовувати ІКТ сьогодні не можна підготуватися до уроків повною мірою та підтримувати високий рівень уваги й зацікавленості учнів. Під час підготовки до уроку з використанням інформаційно-комунікаційних технологій та інформаційно-цифрових ресурсів учителю важливо пам’ятати, що варто сформувати план уроку, виходячи з його мети і завдань. Під час добору навчального матеріалу варто дотримуватися основних дидактичних принципів, зокрема системності та послідовності, доступності, а також диференційованого підходу. При цьому комп’ютер є лише доповненням роботи вчителя, а не його основним інструментом для проведення уроку. Завдяки інформаційно-цифровим ресурсам відбувається індивідуалізація навчання, з огляду на інтелектуальні можливості кожного конкретного учня, контроль, підведення підсумків й оцінювання рівня засвоєного матеріалу, що відбувається швидко, об’єктивно та вчасно.Автором представлено структуру та складові інформаційно-комунікаційної компетентності працівників освіти, аспекти діяльності, які можна виконувати швидше та якісніше завдяки використанню ІКТ. Також окреслено переваги й недоліки їх застосування у сфері освіти.