Становлення морської освіти з часів незалежності України - Токуєва А. О. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті розглянуто питання формування морської освіти за часів незалежності України. Досліджено зміни в системі морської освіти. Виявлено зв’язок між національною освітою та міжнародною морською освітою. Відзначено зміни в економічному та соціальному просторі незалежної держави. У досліджений період зміни відбулися не лише в незалежній Україні, а й у цілому світі. Особливу увагу було приділено вивченню англійської мови. Вимоги до офіцерів також змінилися, центр уваги переміщується на безпеку життєдіяльності та охорону навколишнього середовища. Все це призвело до значних змін у морській системі. У статті проаналізовано стан дослідницької проблеми в педагогічній теорії та навчальній практиці та розкрито суть основних дослідницьких питань. Також розкрито особливості практичної підготовки в морських школах. Сучасний період реформування системи морської освіти розпочався з незалежності України. Морська освіта - це продуктивне досягнення власного минулого незалежної держави. Протягом 1991-1995 рр. вирішувалося питання щодо майбутнього Чорноморського флоту і відбулося різке скорочення не лише кількості суден та прибережної економіки України, а й професійно-технічних училищ та технічних коледжів морських фахівців, виділених як пауза. Завдяки інтеграції України у світовий освітній та професійний простір та переорієнтації національної системи навчання та сертифікації моряків на стандарти та вимоги міжнародної морської галузі, необхідністю впровадження у навчальний процес був актуалізований компетентнісний підхід, що є результатом діяльності морських навчальних закладів, визначених переліком компетенцій відповідно до освітньо-кваліфікаційних характеристик фахівця.