МЕТОДИ І ФОРМИ ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ СТАРШОКЛАСНИКІВ (ПЕРША ЧВЕРТЬ ХХІ СТ.) - Ковба М. В., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
Статтю присвячено аналізу сучасних методів і форм військово-патріотичного виховання старшокласників у першій чверті ХХІ століття. Автор виділяє сучасні форми військово-патріотичного виховання серед старшокласників на початку ХХІ століття, зокрема проведення військово-спортивних змагань та організацію військово-патріотичних таборів і тренінгів. Розглядаються також конкретні приклади таких ініціатив в Україні, зокрема діяльність військово-патріотичного табору «Легіонер». Особлива увага приділяється методам та завданням цих заходів, які сприяють не лише фізичному розвитку та дисципліні, але й формуванню патріотичних цінностей у молоді. Також розглядаються інші форми позакласної та позашкільної роботи, такі як військово-патріотичні гуртки та медіа-проєкти, які сприяють залученню старшокласників до військово-патріотичного виховання. Автор детально аналізує участь у волонтерських і громадських ініціативах, медіа-проєкти та конкурси, проведення інформаційних кампаній з військово-патріотичного виховання. Ураховуючи сучасні соціальні, культурні та технологічні тенденції, автор розглядає такі аспекти, як використання традиційних та інноваційних методів, організація відповідних заходів у школах, підвищення рівня громадянської свідомості учнів. У дослідженні використано метод SWOT-аналізу. Застосування цього методу дозволило авторові ідентифікувати сильні та слабкі сторони у сфері військово-патріотичного виховання, що впливають на ефективність виховного процесу. Отримані результати дозволять розробити перспективи подальшого розвитку військово-патріотичного виховання серед старшокласників з урахуванням сучасних викликів та потреб.