РАННЄ ВТРУЧАННЯ ЯК СИСТЕМА ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ІЗ ПОРУШЕННЯМИ РОЗВИТКУ ТА ЇХНІХ БАТЬКІВ У ПОЛЬЩІ - Янкович О. І.; Гладюк Т. В.; Постолюк М. І. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті всебічно розкрито раннє втручання в Польщі як систему комплексної, багатопрофільної, координованої, неперервної підтримки дітей із порушеннями розвитку, групи ризику та їхніх батьків. Висвітлено історичні аспекти досліджуваної проблеми. Наведено нормативно-правові документи, що регламентують організацію супроводу раннього втручання. Відображено нові підходи до раннього втручання. Зазначено, що на сьогодні екологічно-системна парадигма є найпопулярнішою в Польщі. Висвітлено методи підтримки дітей раннього й дошкільного віку. Акцентовано увагу на посиленні ролі сім’ї, типах поведінки батьків під час виховання дітей із порушеннями розвитку та групи ризику. Обґрунтовано актуальність досліджуваної проблеми для України: збільшується кількість розладів у дітей унаслідок війни; виникає потреба в студіюванні й застосуванні зарубіжних здобутків; смертність немовлят є вищою ніж у сусідніх країнах центральної та східної Європи, зокрема в Польщі.Серед перспектив використання польського досвіду в Україні визначено вивчення та застосування ефективних способів роботи з дітьми. Це методи розвивального руху В. Шерборн, контакту і комунікації Х. Кнілла, нейророзвивальної терапії, доброго старту М. Богданович, підтримки розумового розвитку Е. Грущик-Кольчинської; сенсорної інтеграції; методи, що сприяють порозумінню (піктограми, звукожести, логографічна мова Ч. Блісса), тематичні забави, зоотерапія, музикотерапія, біхевіористичні методи освіти тощо. Доцільною як зразок для наслідування є різновекторна допомога батькам, що виховують дітей із порушеннями розвитку та групи ризику. Акцентовано увагу на ролі волонтерів, благодійних фондів, доброчинців у підтримці дітей і їхніх родин. Окреслено проблеми, які слід вирішити для відповідності стандартам ЄС.