СУЧАСНИЙ СТАН ТА ОСОБЛИВОСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ МЕДИЧНОЇ ГАЛУЗІ В УМОВАХ ЗМІШАНОГО НАВЧАННЯ - Маруш І. В., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
У статті проаналізовано сучасний стан та особливості професійної підготовки фахівців медичної галузі в умовах змішаного навчання. Надано визначення понять «змішане» та «дистанційне» навчання, окреслено умови сьогодення, які вимагають саме такої організації освітнього процесу, наголошено на потребі опанування сучасних інформаційних технологій, які допомагають організувати й забезпечити якісний освітній процес підготовки здобувачів освіти в медичній галузі.На основі аналізу наукових досліджень уточнено переваги змішаного навчання, зокрема формування індивідуальної освітньої траєкторії, її значущості для практичної діяльності майбутнього медичного працівника, зокрема й формування цифрової грамотності, яка на сьогодні займає одне з ключових місць у процесі фахової підготовки здобувачів медичної галузі. У статті деталізовано переваги змішаного навчання для ЗВО та для здобувачів освіти, а також його недоліки, зокрема негативний вплив на здоров’я (навантаження на орган зору, на опорно-рухову систему). Автором схарактеризовано різні моделі змішаного навчання та визначено найбільш ефективну для підготовки здобувачів освіти в медичній галузі, її значення у формуванні фахових компетентностей, зокрема для опанування методик доклінічної діагностики, пальпації та перкусії. У статті описано інноваційні технології, які використовуються під час здійснення дистанційної форми освітнього процесу, визначено їх роль в організації змішаного навчання. Автором наголошено на формуванні взаємної поваги й довіри між усіма учасниками освітнього процесу, потребі дотримання принципів академічної доброчесності.На основі науково-літературних джерел описано новаторські підходи, які допомагають адаптувати медичну освіту до реалій сьогодення. Також наголошено на формуванні «твердих» та «м’яких» навичок під час реалізації процесу змішаного навчання.