ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПРОЄКТНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ У ПРОЦЕСІ ЇХ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Данилюк С. С., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2024)
Статтю присвячено проблемі виявлення особливостей формування проєктної компетентності майбутніх фахівців у процесі їх професійної підготовки у ЗВО. Розкрито різноманітні підходи до визначення поняття «проєктна компетентність». Сформульовано власне робоче визначення цього терміна: проєктна компетентність майбутнього фахівця є інтегративною характеристикою особистості, що виявляється в готовності студентів до проєктної діяльності та використання ними знань, умінь і навичок, необхідних для ведення ефективної проєктної діяльності. Крім цього зазначено, що сформована проєктна компетентність майбутнього фахівця має сприяти його успішній участі в житті професійних спільнот та об’єднань.Закцентовано увагу на тому, що підґрунтя формування проєктної компетентності становить проєктний метод навчання. Метод проєктів сприймається як сукупність таких умов і ситуацій, у межах яких у формі виконання студентами проєктів досягаються освітні й виховні мети професійного навчання.Виокремлено низку переваг проєктної діяльності перед іншими методами навчання. Зокрема зазначено, що проєктна діяльність має міждисциплінарний характер. Також наголошено на тому, що використання технології проєктної діяльності сприяє актуалізації професійних інтересів студентів, включенню представленого завдання в контекст майбутньої професійної діяльності. Крім того технологія проєктної діяльності призводить до професійного самовизначення студентів.У статті висвітлено основні компоненти проєктної компетентності майбутнього фахівця – мотиваційно-ціннісний, когнітивний, операційно-діяльнісний. Кожен із цих компонентів включає знання, вміння, навички та здібності.Підсумовано, що сформована проєктна компетентність у майбутнього фахівця є одним із показників особистісного та професійного розвитку конкурентоспроможного фахівця і складає головним чином готовність студентів до проєктної діяльності не лише у процесі навчання в закладі вищої освіти, а й у професійній діяльності.