ДОСЛІДЖЕННЯ ШКІЛЬНОЇ ЛІТЕРАТУРНОЇ ОСВІТИ У ПОНЯТІЙНІЙ ПЛОЩИНІ СИНЕРГЕТИКИ - Касаткін О. С., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
На думку багатьох сучасних науковців і педагогів, особистісно-орієнтована освіта є засобом переходу від парадигми накопичення знань до гуманістичної, спрямованої на ефективну соціалізацію дітей, їхній самостійний вибір пріоритетів і формування особистого життєвого досвіду в умовах соціокультурного середовища. У цьому контексті доречно згадати появу нових освітніх парадигм, серед яких особливої уваги заслуговує синергетичний підхід з його інтеграцією теоретичних засад і практичних результатів. У статті актуалізується понятійний апарат, яким послуговуються при описі синергетичного підходу, зокрема в освітній сфері, що потребує уточнення та конкретизації понять, термінів і категорій явища, що досліджується. Акцентується увага на таких поняттях, термінах і категоріях як «синергетика», «синергетичний підхід», «література», «літературна освіта». Визначено, що у вітчизняній та зарубіжній науці поняття «синергетичний підхід» є не досить розробленими та усталеними, потребує конкретизації та деталізації з урахуванням сфери використання та досліджуваного явища за допомогою вказаного методу. Обґрунтовано актуальність реалізації положень синергетичного підходу при вивчені літературної освіти. Здійснено спробу побудови синергетичних моделей літературної освіти та її розвитку. З’ясовано, що синергетика широко використовуються багатьма точними та гуманітарними науковими дисциплінами; є наукою, що вивчає динамічні системи як інтегративні, відкриті та дистрибутивні утворення; а синергетичний підхід в освіті є алгоритмом подолання труднощів у педагогічному та методичному аспектах навчально-виховного процесу, а саме: способи структурування освітнього процесу, колективної навчальної діяльності, впровадження сучасних методів, засобів та прийомів навчання, побудова освітніх моделей тощо. Окреслено перспективи розвитку синергетичного підходу у вивчені освітніх систем, зокрема літературної освіти, з використанням методів та прийомів синергетики.