ФОРМУВАННЯ МЕТОДИКИ ВИКЛАДАННЯ КУРСІВ ЗА ВИБОРОМ ЯК ОСНОВА ІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ В ОСВІТІ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ - Яценко В. С., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті розкрито підходи до формування методики курсів за вибором інтегрованого змісту на прикладі авторського курсу «Природничі науки» 5 – 6 кл. (автори-упорядники – Білик Ж.І., Засєкіна Т.М., Лашевська Г.А., Яценко В.С.). Зважаючи на те, що методи дослідження змінюються з удосконаленням педагогічних технологій в освітній системі країни, ми переконуємося в тому, що навчання має не менше значення ніж те, чого ми навчаємо.Розглядаються питання партнерських зв’язків між ЗЗСО та ОТГ у реалізації Концепції навчання впродовж життя – наприклад, проведення учасниками освітнього процесу таких методів дослідження, як спостереження, вимірювання, практичні роботи на місцевості, експеримент і досліди у ЗЗСО, моделювання із можливим застосуванням ШІ, камерального оброблення результатів дослідження, зокрема математичних і картографічних методів.Партнерські зв’язки з місцевою громадою можуть розглядатися в аспектах управління, моніторингу та спільного розроблення освітніх загальношкільних програм розвитку ЗЗСО, які спрямовані й на забезпечення потреб мешканців цієї громади.Головна увага в МНП з інтегрованих курсів за вибором зосереджується на обґрунтуванні видів навчальної діяльності, хоча методично невирішеними залишаються проблеми оцінювання навчальних досягнень учнів/учениць, апробація навчально-методичних комплектів для НУШ 5 – 6 класів, форм навчання тощо.Застосовуючи компетентнісний підхід, ми розвиваємо насамперед навички WordSkills (освіта і підготовка у формі проєктної діяльності; визначення майбутньої професії у формі спеціальних профорієнтаційних уроків; дослідження, комунікації, міжнародне співробітництво, участь у чемпіонатах та конкурсах; віртуалізація робочого місця – вміння працювати віддалено та свобода творчості – розв’язування творчих задач). Важливе значення має формування системи правильного оцінювання навчальних досягнень учнів/учениць із застосуванням уточненої 2001 року таксономії Блума (змістове наповнення цієї системи у співвідношенні до знань, умінь і навичок), засобів (календарно-тематичне планування, навчальні підручники) і форм навчання (навчальні екскурсії, опитування, анкетування, творчі зустрічі, літні школи, досліди, озеленення, спортивне орієнтування тощо) на інтегрованих курсах за вибором.Розрахована на вчителів, методистів і викладачів природничих наук НУШ, студентів профільних спеціальностей ЗВО.