ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ КЕЙС-СТАДІ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ МАЙБУТНІХ СУДНОВИХ МЕХАНІКІВ У ПРОЦЕСІ ІНШОМОВНОЇ ПІДГОТОВКИ - Літікова О. І., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті проаналізовано, як можна використовувати метод кейс-стаді для формування критичного мислення майбутніх суднових механіків у процесі іншомовної підготовки. Незважаючи на технологічний прогрес, певні аспекти роботи в морі (аналіз нестандартних ситуацій, запобігання їм і реагування на них) усе ще вимагають людської інтуїції та розвиненого критичного мислення. Наголошено, що використання методу кейс-стаді у процесі іншомовної підготовки допомагає майбутнім судновим механікам розвинути критичне мислення, дослідити факти, що призводять до помилкових рішень, оволодіти відповідними до галузевих стандартів моделями ухвалення правильних рішень. Це сприятиме підвищенню безпеки та надійності за рахунок зниження ризику аварій, інцидентів чи збоїв механізмів на судні. Перелічено причини, з яких нестандартні, нешаблонні навички критичного типу мислення суднових механіків світового флоту мають розвиватися саме англійською мовою. Окреслено важливі етапи роботи з кейсами – ознайомлення; заохочення; аналізування; припущення; висунення гіпотези; оцінювання та критика; ухвалення рішення; обговорення; закріплення досвіду з іншими кейсами.Обґрунтовано психолого-педагогічні умови формування критичного мислення майбутніх суднових механіків у процесі іншомовної підготовки з використанням методу кейс-стаді: добір і розроблення кейсів; активне навчальне середовище; чіткі навчальні цілі; ознайомлення з моделями критичного мислення; групові обговорення; структурований критичний аналіз кейсів; прозорі рубрики оцінювання; зворотній зв’язок; використання скаффолдингу.Зроблено висновки, що запропоновані етапи роботи з кейсами і створення психолого-педагогічних умов організації кейс-стаді у процесі іншомовної підготовки покращують показники формування навичок критичного мислення майбутніх суднових механіків.