КОНЦЕПТУАЛЬНІ ОСНОВИ ДІАГНОСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ВИЩИХ ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ - Олійник Л. В., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті детально проаналізовано алгоритм проведення діагностичних заходів в освітньому процесі вищих військових навчальних закладів, наведено й надано характеристику основних його етапів. Серед основних етапів проведення діагностичних заходів визначено такі: постановлення мети й завдань діагностики; з’ясування критеріїв (показників) й індикаторів діагностування об’єкта (явища); добір методик для вирішення завдань педагогічної діагностики; збір інформації за допомогою діагностичних методик; кількісне та якісне оброблення отриманих результатів; розроблення й формулювання педагогічного діагнозу; розроблення й формулювання педагогічного прогнозу; розроблення плану корегувальних заходів. Надано пропозиції щодо ефективного впровадження основних етапів проведення діагностичних заходів. З’ясовано, що для забезпечення здійснення діагностичних процедур потрібно дотримуватися послідовної реалізації всього циклу діагностики, який залежно від ситуації, об’єкта й предмета діагностики має різний зміст, однак спільний алгоритм. Зазначено, що передумовою отримання достовірної інформації щодо конкретного педагогічного явища або об’єкта в діагностичній діяльності науково-педагогічного працівника є дотримання логіки проведення діагностичних заходів. Разом із тим не виключається можливість творчого пошуку й інноваційного підходу з боку самого науково-педагогічного працівника чи керівника вищого військового навчального закладу відповідно до процесуального аспекту діагностичних заходів. Розкрито, що передумовою організації ефективного освітнього процесу у вищому військовому навчальному закладі є глибоке розуміння науково-педагогічним працівником не лише системи педагогічного діагностування в самому вищому військовому навчальному закладі, але й методології всього циклу діагностичної діяльності.