Джерельна база проблеми підготовки майбутніх залізничників у навчальних закладах Півдня України ІІ половини ХХ – початку ХХІ століття - Коваленко О. М. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті окреслено джерельну базу проблеми підготовки майбутніх залізничників у навчальних закладах Півдня України ІІ половини ХХ – початку ХХІ століття. У цьому контексті проаналізовано радянський період та період незалежності України. Виділено дві групи в джерельній базі проблеми підготовки майбутніх залізничників: 1) праці, які вийшли друком у 1950-1990 роках, тобто в радянський період; 2) праці періоду незалежності України (1991–2019 рр.). Першу групу розподілено на дві частини: 1) праці 50-х – кінця 70-х років ХХ століття; 2) праці кінця 70-х років ХХ століття – 1990 року. Охарактеризовано кожну групу та виявлено, що перша частина – це праці, що стосуються професійно-технічної та середньої спеціальної освіти, які публікувалися представниками педагогічних наук. При цьому вчені почали досліджувати архівні матеріали, що призвело до появи перших узагальнювальних праць з історії професійно-технічної освіти. Друга частина праць засвідчує переосмислення в суспільстві шляхів розвитку професійно-технічної та середньої спеціальної освіти, що зумовлене низкою законодавчих актів та постанов у цій галузі. У цих працях зверталася увага на зміст навчання та удосконалення професійної підготовки кадрів. З’явилися роботи щодо розвитку мережі навчальних закладів та інтенсифікації навчально-виховного процесу. Другу групу також розподілено на дві частини, а саме: 1) праці 1991–2000 років; 2) праці початку 2000-х – 2019 року. Виявлено особливості першої частини праць другої групи, а саме: зниження дослідницького інтересу до питань освіти; поява праць, які присвячені системі професійно-технічної освіти не тільки на державному рівні, а й з урахуванням регіональних особливостей. Друга частина цієї групи засвідчує підвищення інтересу до удосконалення системи професійно-технічної освіти, зростання уваги до галузевої професійно-технічної освіти.Зроблено висновок, що питання підготовки майбутніх залізничників у навчальних закладах Півдня України в радянський період та період незалежності України не вивчалося як проблема окремого дослідження та потребує подальшого комплексного вивчення.