ПЕРІОДИЗАЦІЯ РОЗВИТКУ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В СИСТЕМІ МОРСЬКОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ В ІСТОРИКО-ПЕДАГОГІЧНИХ РОЗВІДКАХ (2 половина ХХ – початок ХХІ ст.) - Задорожня О. І., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті проаналізовано періодизації освітніх процесів в Україні, дотичні до теми розвитку інформаційно-комунікаційних технологій у системі морської освіти у другій половині XX – на початку XXI століття. Розглянуто авторські періодизації розвитку педагогічних ідей та морської освіти в Україні, історію морської освіти України, становлення та розвиток військово-морської освіти, розвиток фізико-математичної підготовки в морських навчальних закладах, вивчення іноземних мов у закладах вищої освіти України морського профілю, становлення та розвиток моніторингу навчальних досягнень студентів відповідних закладів, розвиток соціокультурної складової професійної освіти майбутніх судноводіїв та ін.Зроблено висновок, що впродовж досліджуваного періоду інформаційно-комунікаційні технології в системі морської освіти України зазнали суттєвого розвитку, адже їх застосування значно сприяє підвищенню ефективності навчання, його індивідуалізації та розмаїттю. Констатовано, що події, які відбувалися в суспільстві, значно впливали на розвиток досліджуваного історико-педагогічного процесу впродовж усього обраного часового проміжку, але нерівномірно. Це дозволяє виділити у другій половині ХХ – на початку ХХІ століття окремі періоди розвитку інформаційно-комунікаційних технологій в системі морської освіти. Окреслено перспективи подальшого дослідження, що можуть бути спрямоване на більш детальне вивчення окремих періодів розвитку інформаційно-комунікаційних технологій у системі морської освіти України у визначених хронологічних межах, виділення яких пов’язане з численними реформами, що відбувалися в той час.