МОВНЕ ПОРТФОЛІО ЯК РЕАЛЬНИЙ ПРОГНОЗОВАНИЙ РЕЗУЛЬТАТ КЕРОВАНОГО ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ - Sovach K. O. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У закладах вищої освіти питання мотивації виникає під час вивчення будь-якої дисципліни, втім важливої ролі набуває проблема мотивації професійного поліпшення рівня знань англійської мови. Особливо гостро це завдання постає перед викладачами та здобувачами закладів вищої освіти немовних спеціальностей. Мовне портфоліо надає можливість здобувачам зафіксувати й самостійно розглянути власні здобутки та помилки в навчанні під час вивчення будь-якої мови загалом та англійської зокрема. У статті пропонується покроковий алгоритм ознайомлення здобувачів вищої освіти з методом мовного портфоліо на засіданнях гуртка «Англійська мова в міжкультурній комунікації». Зазначений механізм ґрунтується на теоретичних і практичних напрацюваннях вітчизняних і закордонних педагогів. Розглядаючи тему використання технології «Мовне портфоліо» у ЗВО, потрібно апелювати до його вдалого впровадження в закладах загальної середньої освіти.Основну увагу зосереджено на головних характеристиках мовного портфоліо та структурному й функційному навантаженні його розділів. Зазначається, що перед викладачем постає складне завдання навчити здобувачів проєктувати портфоліо так, щоб зрозумілою була кінцева мета, кількість інформації, яку вони мають опанувати, і якого рівня вони досягнуть під кінець семестру або навчального року. Мовне портфоліо інтегрує всі складові процесу навчання (навчання, учіння, оцінювання, самооцінювання) та охоплює всі види мовленнєвої діяльності.Припускається, що вмотивувати здобувачів і забезпечити їхню поетапну організацію рефлексивної самооцінки й комплексного контролю можна не лише на заняттях з іноземної мови, а й на засіданнях гуртка «Англійська мова в міжкультурній комунікації» через опитування, презентацію та з’ясування сутності мовного портфоліо, його ключових властивостей, детальний опис його розділів (мовний паспорт, мовна біографія, досьє) та добре скерований і ретельно продуманий педагогічний підхід.