ВПЛИВ ІНІЦІАТИВИ «ОДИН ПОЯС – ОДИН ШЛЯХ» НА ФОРМУВАННЯ АРТ-ПРОСТОРУ УЧНІВ СЕРЕДНІХ ШКІЛ КНР - Дао Чж.,; Хуан І., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті визначено магістральні тенденції, що мають місце в освіті та мистецтві євразійського регіону у зв’язку з реалізацією ініціативи «Один пояс – один шлях»: культурний обмін і злиття культурних, мистецьких та освітніх тенденцій; мистецька дипломатія для зміцнення дипломатичних зв’язків і сприяння взаєморозумінню; взаємозалежний розвиток інфраструктурних і мистецьких проєктів; ринково-економічний вплив на арт-середовище через інвестиції в ринок мистецтва цих регіонів, розвиток арт-простору громад; зміна об’єктів культурної спадщини та традиційних ландшафтів, що може надихнути мистецтво як засіб протесту до роздумів про зміни, спричинені ініціативою; розвиток державного патронату культури й освіти, що може як стимулювати розвиток арт-простору, так і в деяких випадках призвести до цензури мистецтва; інтернаціоналізація освіти, обмін викладачами, зміни в навчальних програмах у зв’язку з потребами реалізації означеної ініціативи.Установлено, що більший вплив геополітична ініціатива здійснює на вищу освіту, ніж на загальну середню, але з плином суспільних перетворень відбуваються і зміни на рівні школи. Визначено, що вплив геополітичної ініціативи на освіту може суттєво відрізнятися всередині КНР – від регіону до регіону, залежно чи проходять торгівельно-економічні шляхи через цю територію, а також від державної політики в галузі культури (особливо для малих національностей, оскільки пріоритет надається популяризації мистецтва Класичного Китаю) та особливостей роботи системи освіти на певній території (у межах концепції гнучкої освіти).Обґрунтовано, що вплив на арт-простір школярів відбувається через складний зв’язок між системою освіти, культурною експансією за концепцією «м’якої сили», геополітикою, регіональною економічною інтеграцією та транскордонним співробітництвом у розбудові інфраструктури; визначені чинники є різноплановими і швидкозмінними.