ЗМІСТОВА ВЕКТОРАЛЬНІСТЬ МОНОТЕХНОЛОГІЇ СТАЛОЇ ПІДТРИМКИ ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ПЕДАГОГІВ - Литвинюк Г. І, (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
Дослідження присвячено проблемі професійного розвитку педагогів засобами неформальної освіти. У статті проаналізовано сутність, ознаки, роль і змістову спрямованість розробленої й апробованої монотехнології сталої підтримки професійного розвитку педагогів для центрів професійного розвитку педагогічних працівників у координатах реалізації найважливіших професійних потреб, проєктування їх індивідуальних траєкторій професійного розвитку. Виокремлено й схарактеризовано змістовий, діяльнісний і рефлексивний компоненти запропонованої технології, реалізація яких сприятиме розбудові гнучкої, мобільної та випереджувальної системи науково-методичного супроводу професійного розвитку педагогів. Упровадження монотехнології сталої підтримки професійного розвитку педагогів забезпечить сучасні потреби педагогів, стане освітньою платформою з формування їх особистісних і професійно значущих якостей. Основний акцент робиться на те, що монотехнологія сталої підтримки професійного розвитку педагогів забезпечує реалізацію найважливіших завдань для розвитку проєктування професійної траєкторії педагога. Запропонована центрам професійного розвитку педагогічних працівників монотехнологія сприяє їх професійному зростанню і безпосередньо впливає на їх спрямованість, мотиви, здатність перманентно навчатися, бути в постійному творчому пошуку. Ця технологія повною мірою задовольняє потреби сучасних педагогів та мотивує їх до усвідомленого процесу неперервного професійного розвитку незалежно від віку, можливостей, категорії, часу, відкриває можливості для набуття нового досвіду через задоволення особистісних потреб у процесі партисипативного навчання. Монотехнологія сталої підтримки професійного розвитку педагогів є дієвим інструментом управління їх професійним розвитком.