АСПЕКТИ ОРГАНІЗАЦІЇ ОНЛАЙН-НАВЧАННЯ В ЗАКЛАДАХ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ - Стребна О. В., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті на основі вивчення науково-педагогічної літератури здійснено термінологічний аналіз сутності поняття «онлайн-навчання» як «отримання знань та навичок за допомогою комп’ютера або іншого гаджета, підключеного до інтернету, у режимі «тут і зараз», що є однією з ефективних форм дистанційної дошкільної освіти; зазначено відмінності між поняттями «онлайн-навчання» та «дистанційне навчання». Наголошено, що онлайн-навчання є ефективним засобом навчальної діяльності дітей дошкільної вікової групи, оскільки ґрунтується на партнерській взаємодії педагогів, батьків та вихованців і враховує той факт, що дошкільнятам бракує багатьох навичок і вмінь, а саме: уміння поводитися з гаджетами, користуватися інформаційно-комунікаційними технологіями, читати, знаходити інформацію, організовувати власну діяльність тощо.Схарактеризовано педагогічні умови навчання дітей, психолого-педагогічні особливості взаємодії педагогів і батьків в онлайн-середовищі.Проаналізовано результати опитування педагогів Херсонщини з теми «Професійні запити педагогічних працівників ЗДО щодо організації онлайн-навчання під час воєнного стану». Виявлено зацікавленість дорослих у продовженні освіти дошкільників засобами онлайн-навчання у воєнний час. Зокрема, наголошено на проблемних моментах освітньої діяльності педагогів і запропоновано конкретні кроки щодо організації онлайн-освіти дітей. Визначено сучасні освітні онлайн-інструменти, якими можуть користуватися вихователі та батьки дітей дошкільного віку. На засадах аналізу вітчизняного й зарубіжного педагогічного досвіду схарактеризовано орієнтири ігрових онлайн-взаємодій, спрямованих на всебічний гармонійний розвиток і розкриття внутрішнього творчого потенціалу дітей, на формування цілісного світогляду вихованців через гру, на збагачення емоційного й чуттєвого досвіду дошкільників, підтримку їхнього емоційного благополуччя в умовах воєнного стану, на кшталт «Ігрові взаємодії від LEGO Foundation», програма проєкту «Ласкаво просимо до Сезаму» та інші.