МОДЕРНІЗАЦІЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ДО РОБОТИ З МОЛОДШИМИ ШКОЛЯРАМИ: РЕАЛІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Манькута А. О., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
У статті розглянуто ресурсні резерви професійної підготовки майбутніх учителів початкових класів у формуванні їх творчої особистості, конкретизовано основні напрямки в забезпеченні її продуктивності в системі університетської освіти. Установлено, що підготовка майбутніх учителів до професійної діяльності з молодшими школярами передбачає такі чинники: а) оволодіння теоретико-педагогічними основами особистісно орієнтованого навчання й технологіями їх реалізацій у роботі з учнями початкових класів; б) розвиток здатностей до розроблення рефлексивної стратегії освітнього процесу, що дозволяє співвідносити їх з елементами евристики; в) створення ситуацій, що стимулюють активність і налаштованість на творчий пошук вирішення професійних проблем; г) моделювання таких обставин, у яких студенти набувають досвіду створення позитивного емоційного клімату в освітньому процесі; д) розвиток духовно-морального потенціалу і креативних здібностей; е) оволодіння технологіями особистісно орієнтованої спрямованості.Обґрунтовано, що продуктивність професійної підготовки забезпечується набуттям її змісту особистісно орієнтованої спрямованості, реалізацією принципу студентоцентризму; використанням різноманітних видів діяльності та особистісно орієнтованих технологій, побудованих на основі взаємодії, співпраці і співтворчості, діалогізації навчання з використанням різних форм і методів організації освітнього процесу та забезпеченням сукупності педагогічних умов, серед яких ефективними є стимулювання процесів адаптації та соціалізації в умовах вищої школи, надання програмному матеріалу та технологіям особистісно орієнтованої спрямованості, вдосконалення організаційних і технологічних аспектів практичної діяльності з молодшими школярами. Перспективи подальших наукових розвідок безпосередньо полягають у розробленості таких аспектів проблеми, як теоретичне обґрунтування методики й технології особистісно орієнтованої складової професійної підготовки на основі принципу дитиноцентризму; вивчення резервів позааудиторної роботи у збагаченні творчого потенціалу майбутніх учителів; виявлення резервів особистісно орієнтованих технологій у розвитку суб’єктності майбутніх учителів початкової школи.