ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕПІДГОТОВКИ КЕРІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ НА РІЗНИХ ЕТАПАХ РОЗВИТКУ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ - Товканець О. С., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2023)
Статтю присвячено питанням удосконалення післядипломної освіти керівників закладів загальної середньої освіти відповідно до сучасних вимог освітньої галузі. З’ясовано, що важливою передумовою для здійснення реформи освіти є високий рівень професійної кваліфікації директорів закладів загальної середньої освіти. Обґрунтовано важливість для вдосконалення системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації директорів шкіл звернення та врахування особливостей набутого педагогічного досвіду організації цих процесів. Розглянуто основні історичні етапи та визначено особливості розвитку післядипломної освіти керівників закладів загальної середньої освіти. Здійснений історико-педагогічний аналіз організаційно-змістовних основ процесу підвищення кваліфікації директорів шкіл засвідчив, що досліджуваний процес формувався під впливом історичних умов становлення та розвитку системи освіти. Підвищення кваліфікації директорів шкіл на початку 50-тих років ХХ століття мало непостійний, епізодичний характер щодо залучення курсів як основної форми післядипломної освіти педагогів. Проте поступово, упродовж другої половини ХХ століття, накопичено значний досвід організації професійного вдосконалення керівних педагогічних кадрів. Процес підвищення кваліфікації директорів шкіл набуває централізованого характеру, реалізується науково-методична діяльність установ підвищення кваліфікації педагогічних кадрів, що спрямована на оптимізацію структури професійного вдосконалення педагогів. Розвиток післядипломної освіти керівних педагогічних кадрів та її особливості на різних історичних етапах значною мірою залежали від зміни соціально-політичних, економічних та інших умов, а також потреб функціювання освітньої галузі. За рахунок еволюційних змін наприкінці 80-х років ХХ століття у сфері післядипломної освіти керівників закладів загальної середньої освіти утворилася цілісна система. Упродовж 32 років незалежної української держави післядипломна освіта керівників закладів загальної середньої освіти набула варіативної структурованості, залученості до безпосередньої освітньої практики, що сприяє реалізації індивідуальних стратегій становлення й розвитку особистості директора закладу загальної середньої освіти.