Генеза паралімпійського руху в контексті основних положень людського розвитку - Терентьєва Н. О. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
Стаття репрезентує як основну ідею питання соціального залучення людей з обмеженими можливостями, зокрема в галузі фізичного виховання і спорту в контексті основних положень Концепції людського розвитку. Наголошено, що основними пріоритетами громадянського суспільства має бути підвищення соціальних стандартів життя українських громадян, зокрема система заходів щодо подолання соціального відторгнення.Зазначено, що в Україні порушується питання інклюзивного громадянського суспільства, де громадян з інвалідністю залучено до активного життя громади. Одним із шляхів досягнення толерантності, рівності та поваги до інвалідів є спорт, зокрема й спорт високих досягнень. Інвалідність визначається як соціальне явище.Акцентовано увагу на незадовільному стані закладів підготовки спортсменів вищої кваліфікації, зокрема з обмеженими можливостями. У 2014 році Україна втратила єдиний вітчизняний Національний центр паралімпійської підготовки і реабілітації інвалідів (м. Євпаторія) внаслідок анексії (окупації) Криму Російською Федерацією. Окреслено зародження паралімпійського руху у світі та в Україні. Зокрема, зазначено, що ініціатором використання спорту як засобу соціальної і фізичної реабілітації людей з обмеженими можливостями уважають англійського нейрохірурга Людвіга Гуттмана, який займався реабілітацією англійських ветеранів Другої світової війни з ушкодженнями спинного мозку. Зимові види спорту для інвалідів почали поступово виникати після Другої світової війни, тому що багато постраждалих військовослужбовців намагалися повернутися до своїх спортивних занять. Одним зі засновників зимового спорту для інвалідів був австрієць З. Звикнагль із двома ампутованими ногами, який експериментував із використанням протезів у лижному спорті. Наголошено на унікальності вітчизняної державної системи управління фізичною культурою і спортом інвалідів. Створені в 1989 році фізкультурно-спортивні та оздоровчі клуби інвалідів стали основою для створення національних федерацій спорту інвалідів з різними видами уражень: опорно-рухового апарату, вадами зору, слуху та інтелекту.