ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПРИРОДНИЧИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ЗАСАДАХ ДИФЕРЕНЦІАЦІЇ ТА ІНДИВІДУАЛІЗАЦІЇ НАВЧАННЯ - Марушко Л. П. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2022)
У статті обґрунтовано доцільність упровадження в освітній процес професійної підготовки майбутніх учителів природничих спеціальностей педагогічних умов. Теоретично обґрунтовано педагогічні умови підготовки майбутніх учителів природничих спеціальностей до професійної діяльності на засадах диференціації та індивідуалізації навчання.З’ясовано, що потреба у впровадженні в освітній процес закладів вищої освіти додаткових педагогічних чинників продиктована відсутністю адекватного інструментарію для здійснення індивідуалізації та диференціації навчання та ефективних методичних напрацювань, які дають змогу підвищити якість професійної підготовки майбутніх учителів природничих спеціальностей. Розкрито сутність поняття «педагогічні умови»; висвітлено наукові погляди на проблему підготовки майбутніх учителів природничих спеціальностей до професійної діяльності на засадах диференціації та індивідуалізації навчання; визначено й теоретично обґрунтовано педагогічні умови підготовки майбутніх учителів природничих спеціальностей до професійної діяльності на засадах диференціації та індивідуалізації навчання (актуалізація диференційованого та індивідуалізованого контексту підготовки майбутніх учителів природничих спеціальностей до професійної діяльності; інтеграція на оновлення змісту природничої освіти з урахуванням принципів диференціації та індивідуалізації; реалізація системи диференційованих та індивідуалізованих дидактичних матеріалів у підготовці майбутніх учителів природничих спеціальностей; організація індивідуалізованої самоосвітньої діяльності майбутніх учителів). Узагальнено, що педагогічні умови підготовки майбутніх учителів природничих спеціальностей до професійної діяльності на засадах диференціації та індивідуалізації навчання є таким поєднанням елементів, що забезпечують досягнення запланованого результату – сформованості їхньої готовності до професійної діяльності.