ЦИФРОВІ ОСВІТНІ ХАБИ В ІНФОРМАЦІЙНО-ЦИФРОВОМУ ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОЇ СПРАВИ - Гевко І. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2022)
У статті означено концептуальні положення дослідження щодо цифровізації та інформаційно-цифрового освітнього середовища підготовки здобувачів освіти. Представлено обґрунтовані й усталені в українській педагогічній науці визначення понять «цифровізація», «інформаційно-цифрове освітнє середовище», «хаби цифрової освіти». Поняття «хаби цифрової освіти» ототожнено із місцями для вільної реалізації кожним громадянином можливості безкоштовного доступу до освіти та здійснення навчання із цифрової грамотності завдяки надавачам цієї послуги – бібліотекам, школам, університетам, компаніям і приватному сектору, IT-організаціям, ЦНАПам, громадським організаціям. У контексті дослідження здійснено комплексну характеристику основних компонентів цифрових освітніх хабів через визначення мети, надавачів послуг та переліку послуг, напрямів діяльності, функцій, принципів, алгоритму діяльності, видів самої діяльності. Зазначено, що для підготовки майбутніх фахівців, зокрема й готельно-ресторанної справи, доцільно, окрім потужних університетських цифрових середовищ, залучати і можливості, пропоновані профільним міністерством цифрової трансформації України.Здійснено аналіз діяльності освітнього хабу «Google Знання» через розгляд розділів та рубрик («Знання для школи», «Знання для роботи», «Знання для життя»). Акцентовано на значущості національного проєкту з розвитку цифрової грамотності Дія. Наголошено на важливості цифрової освіти з розбудови партнерської мережі з понад 6000 хабів цифрової освіти по всій Україні. З’ясовано роль громадських інституцій, зокрема Національної мережі українських освітніх хабів, у реалізації концепції навчання протягом життя через спрямування зусиль на розвиток людського капіталу України.