ПРОГРАМОВО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ В ПЕРІОД УКРАЇНІЗАЦІЇ ШКОЛИ В 1920–1932 РОКАХ - Кузьменко В.В.; Сушко В. В. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2022)
У статті розглянуто питання програмово-методичного забезпечення освітнього процесу в період українізації школи в 1920–1932 рр.На основі аналізу джерельної бази наголошено, що після остаточного встановлення на теренах України радянської влади українізація школи почалася в 1920 р.; започатковано упровадження української мови та українознавчих дисциплін у всіх освітніх установах; розпочалося творення нової організаційно-структурної компоненти національної системи освіти, разом з тим яка була покликана на допомогу державі в розбудові радянського комуністичного суспільства; активно-прогресивний етап українізації освітнього процесу тривав до початку 1930-х р., що вже починаючи з 1933 р. перейшов у стагнаційно-регресивну фазу, у зв’зку з посиленням ідеологічного тиску радянської влади та загальної уніфікації системи освіти на всій території СРСР.Звернуто увагу, що, не зважаючи на всі фінансово-матеріальні труднощі країни на початку 1920-х р., через соціально-економічне становище, радянський уряд, проводячи освітню політику протягом досліджуваного періоду, приділяв велику увагу науково-методологічній роботі щодо забезпечення освітнього процесу всім необхідним як навчальним, так і програмово-методичним матеріалом.З’ясовано, що освітні заклади до 1924 р. ще не були централізовано забезпечені єдиними типовими, уніфікованими до відповідних стандартів, навчальними планами та програмами; учителям дозволялося працювати за власними навчальними планами чи програмами, або що складалися органами освіти, школами, які можна було змінювати відповідно до конкретних умов.Зроблено висновок, що процес створення програмово-методичного матеріалу щодо забезпечення школи в період українізації в 1920–1932 рр. пройшов складний еволюційно-трансформаційний шлях від творчого розмаїття індивідуальних авторських навчальних програм і методів організації освітнього процесу до уніфікації єдиної системи освіти та безпосередньо залежав від тогочасних політико-економічних заідеологізованих соціокультурних загальнодержавницьких реалій.