Готовність до попередження конфліктів як чинник успішності професійної діяльності вчителя фізичної культури - Зайцева О. Л. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті обґрунтовано актуальність підготовки вчителя фізичної культури до попередження конфліктів. Зазначено, що кількість конфліктів, які є невід’ємною частиною суспільного життя, підвищується під час соціальних трансформацій. Наголошено, що в період реформування системи освіти найважливіша роль належить особистості вчителя. Сучасне суспільство висуває високі вимоги до професійної підготовки та компетентності фахівців, завдяки діяльності яких реалізується державна політика в цій сфері, тому виникає потреба в суттєвих змінах професійної підготовки, у тому числі й майбутніх вчителів фізичної культури. Проаналізовано наукові джерела з означеної проблематики. Виявлено недостатню розробленість теоретичних і методичних засад підготовки вчителів фізичної культури до попередження конфліктів. Обґрунтовано зміст ключових понять дослідження, зокрема: готовність – властивість людини бути джерелом активності з опредметнення власних уявлень; конфлікт – зіткнення сторін, думок, сил, позицій, що є постійним супутником людського та суспільного буття; педагогічний конфлікт – найбільш гострий спосіб розвитку й подолання значущих суперечностей, що виникають у взаємодії учасників педагогічного процесу, який зазвичай супроводжується негативними емоціями та потребує розв’язання та гармонізації; попередження конфліктів – організація взаємодії й існування людей, що виключає чи зводить до мінімуму ймовірність виникнення конфліктів між ними; готовність майбутнього вчителя фізичної культури до попередження конфліктів – інтегроване особистісне утворення, яке забезпечує теоретичну й практичну відповідність фахівця вимогам професійної діяльності в аспекті запобігання й подолання професійних конфліктів.Окреслено основні завдання психологічної профілактичної роботи з блокування особистісних причин запобігання конфліктам. Наголошено, що одним з важливих способів запобігання конфліктам є врахування особливостей поведінки конфліктних особистостей. А провідним аспектом запобігання конфліктам є вибір людьми стилю поведінки в процесі конфліктної взаємодії, що є серією взаємоспрямованих інтеракцій.