Організація освітньої діяльності викладачів предметів професійно-теоретичної підготовки в умовах післядипломної освіти: методологічний концепт - Бабкова О. О. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті актуалізовано проблему методології післядипломної освіти викладачів предметів професійно-теоретичної підготовки закладів професійної (професійно-технічної) освіти, в основі якої представлені підходи, передумови та принципи. Здійснено аналіз наукових досліджень з означеної проблеми. Визначено методологічні підходи до організації освітнього процесу в умовах курсової підготовки: акмеологічний, аксіологічний, андрагогічний, гуманістично-ціннісний, діяльнісний, компетентнісний, коучинговий, системний, синергічний, інтегративний.Презентовано авторську освітню програму підвищення кваліфікації педагогів зазначеної категорії, яка має спрямування на вдосконалення їхньої фахової майстерності на основі сучасних концептуальних підходів до змісту, форм та методик викладання навчального матеріалу, упровадження сучасних освітніх технологій в освітній процес з урахуванням відсутності в більшості слухачів спеціальної педагогічної освіти.Представлено модулі цієї програми, що спрямовані на формування в слухачів загальних, професійних та фахових компетентностей і які ґрунтуються на принципах цілісності, системності, варіативності, технологічності; результати діагностики стилю навчання та інтерпретації за допомогою тесту П. Хоні і А. Мамфорда.Порушено проблему виявлення стилю навчання й проєктування на основі тесту сценарію навчальних занять. Визначено активності відповідно до стилю навчання під час проведення практичних занять. Значну увагу приділено індивідуалізації й диференціації освітнього процесу, що забезпечує індивідуальні освітні потреби й мотивує педагогів до професійного розвитку. Виділено перспективи розробки факторно-критеріальної моделі з метою вимірювання рівня сформованості загальних, професійних та фахових компетентностей і визначення його динаміки.