ТЕХНОЛОГІЯ ТЬЮТОРСЬКОГО СУПРОВОДУ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ - Цюпак І. М., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2021)
У статті обґрунтовано специфіку тьюторського супроводу як технології, орієнтованої на забезпечення умов виявлення, побудови й реалізації індивідуальної траєкторії розвитку дитини дошкільного віку. Наукові пошуки з проблеми дослідження здійснено з усвідомленням потреби модернізації дошкільної освіти, адже дієві засоби такої роботи не можуть бути знайдені, поки вихователь працює тільки в традиційній освітній парадигмі «посередника», що забезпечує передачу від дорослих до дітей певного соціального досвіду, норм поведінки й діяльності. Авторкою зроблено припущення щодо використання більш продуктивного підходу, а саме тьюторського, при якому вихователь виступає у ролі «довіреної особи» дитини дошкільного віку й через тьюторський супровід забезпечує становлення суб'єктності, відповідальності за реалізацію задуманого. Тьюторський супровід у закладі дошкільної освіти виступає як технологія, орієнтована на забезпечення умов виявлення, реалізації й усвідомлення індивідуальних пізнавальних інтересів, побудови індивідуальної траєкторії розвитку дитини дошкільного віку. Окреслено такі орієнтири діяльності тьютора: заохочення дошкільника до використання отриманих знань і вмінь; можливість здійснення спроб пошуку рішення й виправлення помилок, визнання їх цінності; встановлення ситуації спілкування й контакту з дитиною; опора на вибір дошкільника; наявність комунікації та позитивного ставлення учасників спільної діяльності один до одного; орієнтація на відкритість освітнього та пізнавального простору дитини, можливість його зміни, добудовування, переструктурування. У цілому тьюторська технологія забезпечує індивідуалізацію та розвиток пізнавальних інтересів дітей, становлення нових способів і форм організації пізнавальної діяльності. Незважаючи на наявність явних або більш схованих структурних взаємозв'язків, технологія в цілому являє собою сукупність послідовних способів діяльності, що забезпечує реалізацію діяльнісного підходу.