СТАНОВЛЕННЯ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ (50-ТІ РОКИ ХХ СТОЛІТТЯ) - Швед Г. В., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2021)
Статтю присвячено висвітленню історико-педагогічного аспекту особливостей становлення підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів дошкільної освіти України. Виявлено чинники, які сприяли початку становлення системи підвищення кваліфікації педагогічних працівників дитячих садків на початку 50-тих років ХХ століття. Схарактеризовано основні події означеного періоду, впродовж якого відбувалося накопичення досвіду підвищення кваліфікації та становлення змісту післядипломної освіти.Визначено, що у досліджуваний період задля забезпечення підвищення кваліфікації педагогічних працівників дитячих садків України органи народної освіти спрямовували свою увагу на виконання директив і вказівок Міністерства освіти УРСР.Установлено, що центром підвищення кваліфікації були кабінети дошкільного виховання при обласних інститутах удосконалення кваліфікації вчителів. Основними формами професійного розвитку педагогічних працівників була курсова та семінарська перепідготовка, а також методичні об’єднання, науково-практичні конференції, вивчення, узагальнення і поширення передового досвіду, консультації з питань виховної роботи з дітьми.Під час теоретичних та практичних занять на курсах підвищення кваліфікації висвітлювалися питання, необхідні як для організації роботи закладу дошкільної освіти, так і особливості організації роботи з дітьми дошкільного віку. Серед лекторів були працівники педагогічного та сільськогосподарського інститутів, працівники обласного відділу народної освіти, інституту удосконалення кваліфікації учителів, а також кращі викладачі педагогічних училищ та вчителі шкіл міста.Перспективи наступних наукових пошуків полягають у вивченні питання практичного використання матеріалів дослідження в сучасній післядипломній освіті щодо організації підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів дошкільної освіти.