АНАЛІЗ СУЧАСНОЇ ДЖЕРЕЛЬНОЇ БАЗИ ПРОБЛЕМИ УКРАЇНІЗАЦІЇ ШКІЛ У ПЕРІОД МІЖВОЄННОГО ДВАДЦЯТИЛІТТЯ ХХ СТ. - Біницька К.М.,; Мельник Р.М.,; Шабалтіна С. М., (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2021)
У статті розглянуто низку сучасних публікацій, присвячених вивченню різних аспектів проблеми українізації шкіл у період міжвоєнного двадцятиліття ХХ ст. в Україні. Проаналізовано передумови та безпосередньо процес упровадження політики українізації в період міжвоєнного двадцятиліття ХХ ст. в Україні.Метою статті є аналіз сучасної джерельної бази щодо проблеми українізації шкіл у період міжвоєнного двадцятиліття ХХ ст. в Україні.Проаналізовано сучасні наукові статті, монографії і дисертаційні роботи, які присвячені вивченню проблеми українізації у період міжвоєнного двадцятиліття ХХ ст. Розглянуті наукові розвідки з огляду на час написання мають певний суб'єктивний підхід, але дають можливість розкрити основні напрями українізації шкіл у період міжвоєнного двадцятиліття ХХ ст. Акцентовано, що зацікавленість науковців проблемами українізації шкільної освіти почалася з другої половини 80-х років ХХ ст. У цей період дослідники почали опрацьовувати накопичений архівний матеріал, узятий із заборонених раніше фондів, нарешті, почалася концептуальна переоцінка подій і процесів, які відбувалися в 1920-1930-ті роки.Вивчення сучасних наукових публікацій, які присвячені різним аспектам політики та процесу українізації шкіл у період міжвоєнного двадцятиліття ХХ ст. в Україні, дозволило дійти висновку, що вони проводяться за такими напрямами: аналіз регіональних процесів українізації, зокрема на Волині у 1921–1939 рр., українізації шкіл Слобожанщини та Східної Галичини в другій половині ХІХ – першій половині ХХ століття; проблеми репресій та українізації міжвоєнного двадцятиліття ХХ ст; процеси українізації загальноосвітньої школи в Україні у 1920–1930-х рр.; процеси українізації вищої технічної школи у 20–30-х рр. ХХ ст. на прикладі КПІ.