Сучасний стан природничо-математичної освіти в Україні в контексті світових порівняльних досліджень - Кохановська О. В., Довгий О. Я. (ПЕДАГОГІЧНИЙ АЛЬМАНАХ, 2020)
У статті проаналізовано сучасний стан природничо-математичної освіти в контексті світових порівняльних досліджень. Зазначено, що природничо-математична освіта має особливо важливе значення для засвоєння особистістю природничо-наукових та технічних знань упродовж всього життя. Тому якість надання природничо-математичної освіти відстежується та контролюється як на національному рівні, так і на міжнародному. Проте участь України у світових порівняльних дослідженнях TIMMS та PISA виявила низку проблем у природничо-математичній підготовці підростаючого покоління. Серед них зокрема недосконалість змісту природничо-математичних дисциплін; недоліки фахової підготовки вчителів із природничо-математичних дисциплін; недостатній рівень реалізації компетентнісного підходу у викладанні та ін. Акцентовано увагу на деяких гендерних аспектах результатів TIMMS та PISA. Указано, що існуючий в Україні гендерний розрив у природничо-математичній сфері, що підтверджений світовими дослідженнями, має історичну зумовленість, адже довгий час хлопці та дівчата мали різні можливості щодо навчання у природничо-математичній сфері та подальшої професійного становлення та самореалізації. Як наслідок зроблено висновок, що для покращення стану природничо-математичної освіти із врахуванням результатів світових порівняльних досліджень Україні потрібне термінове реформування природничо-математичної галузі, що має втілитись у таких глобальних напрямках: прийняття урядом низки документів щодо реформування та покращення якості сучасної природничо-математичної освіти; централізоване забезпечення шкіл обладнанням та устаткуванням, необхідним для вивчення природничо-математичних наук; підвищення якості підготовки вчителів до викладання природничо-математичних дисциплін, спрямоване на реалізацію компетентнісного підходу в освіті; розробка законодавчого підґрунтя реалізації ґендерного підходу в освіті, спрямованого на підвищення самооцінки дівчат, зокрема й при вивченні природничо-математичних наук; перегляд підручників із природничо-математичних дисциплін щодо ґендерної ідентичності.